Blog

Vakantie in Torrox-Costa

Direct aan de blauwe oceaan ligt de gezellige badplaats Torrox-Costa. Hier vind je alles wat nodig is voor een heerlijke zonvakantie aan de Costa del Sol :  een heerlijk klimaat, lekker eten en drinken en genoeg bezienswaardigheden in de omgeving. Casa Nines en Casa Jazmines liggen op 700 meter van het strand van Torrox-Costa. Bijna alles is op loopafstand. Langs het mooie lange zandstrand loopt een leuke boulevard met tal van winkeltjes en restaurants. Maak dus snel je keuze en boek je vakantiehuis in Torrox-Costa. Rechtstreeks bij de Nederlandse  eigenaar, dus je weet precies waar je aan toe bent.

20170330_132312

Torrox-Costa is het hele jaar door een perfecte vakantiebestemming. Het biedt meer dan alleen zon, zee en strand, dat zul je snel ontdekken. Veel Nederlanders kiezen daarom voor Torrox-Costa om te overwinteren in Spanje. Zo kun je leuke uitstapjes maken naar andere kustplaatsjes, zoals Nerja en Torre del Mar. Ook grotere plaatsen als Malaga en Granada liggen niet ver weg.

Een andere aanrader is een bezoek aan het oude dorp: Torrox Pueblo. Het ligt ongeveer vier kilometer verderop tegen een heuvel. Een schitterend wandelgebied. Daar heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en over zee. Hier proef je nog de echte authentieke Spaanse sfeer, en kun je genieten van de heerlijkste tapas en Spaanse wijnen.

20170330_132545

Ontdek de mooiste plekjes aan de Costa del Sol. Bekijk onze particuliere vakantiehuizen in Torrox-Costa.

Leuk om te weten over Torrox

  • Torrox is beroemd om zijn culinaire ‘migas’-festival, dat elk jaar in december wordt georganiseerd. Migas is een traditioneel boerengerecht, met gebakken broodkruimels als basis.
  • Torrox was ooit een Romeinse nederzetting: bij de vuurtoren zijn tal van restanten uit de Romeinse tijd gevonden.
  • De inwoners van Torrox-Costa zeggen het zelf: ‘Wij hebben het beste klimaat van Europa’.

20170330_131942

Waarom Torrox?

Voor een zonvakantie in het Spaanse Andalusië zit je in een appartement in Torrox goed. Deze badplaats aan de Costa del Sol heeft namelijk het predikaat ‘beste klimaat van Europa’ gekregen.
Torrox bestaat uit twee delen die een paar kilometer uit elkaar liggen: Torrox Costa met het brede zandstrand als grote troef en Torrox Pueblo met het authentieke centrum als culturele trekpleister. Dankzij de smalle straatjes met witte huizen en pittoreske pleintjes versierd met fonteinen en sinaasappelbomen is de authentieke Spaanse sfeer bewaard gebleven in Torrox. Plof neer op een van de terrasjes en geniet van een glas sangria.

torrox 1

Geniet tijdens een vakantie in Torrox in alle rust van de Spaanse Costa del Sol. In tegenstelling tot het bekende Malaga en het populaire Nerja is Torrox een dorp dat nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Torrox wordt opgedeeld in twee delen; Torrox Pueblo en Torrox Costa. Omdat het dorp het stempel ‘beste klimaat van Europa’ heeft gekregen is dit dé plek voor een zonvakantie. Spreid je handdoek om te zonnebaden of plons het diepblauwe water van de Middellandse Zee in. Achter het strand van Torrox ligt de Carretera el Peñoncillo boulevard waar typische Spaanse Chiringuito’s, tapas en vino’s serveren.

torrox2

Wie iets van het authentieke karakter van Torrox wil bekijken moet in Torrox Pueblo zijn. Dit typische ‘witte dorpje’ aan de Costa del Sol kent smalle, geplaveide straatjes en pleintjes met fonteinen. De sinaasappelbomen maken het plaatje compleet. Stap tijdens een vakantie in Torrox zeker eens een restaurant binnen om te proeven van ‘migas’. Dit traditionele boerengerecht bestaat uit gebakken broodkruimels en wordt in vele variaties geserveerd. Wil je tijdens een vakantie in Torrox meer (eeuwenoude) bezienswaardigheden bewonderen? De stad Malaga ligt op zo’n driekwartier rijden van het luxe hotel in Torrox.

torrox 3

 

De Axarquia, 31 witte dorpjes waar de tijd even heeft stilgestaan

 

De Axarquia is een gebied ten oosten van de stad Malaga. De regio loopt langs de kust van Rincon de la Victoria tot Torrox  iets voor Nerja en landinwaarts tot de plaatsen Periana, Alfarnatejo en Zafaraya. De Axarquia bestaat uit 31 dorpen, ieder met zijn eigen charme en zijn eigen gebruiken en speciale gerechten.

Mocht je een vakantie in Torrox doorbrengen maak dan een paar van deze tochten met de auto en ontdek authentiek Andalusië. Hoe hoger je komt in de bergen, hoe meer het lijkt of de tijd even heeft stil gestaan…

La Ruta Mudejar

De Mudejar Route is 75 kilometer lang en loopt volledig landinwaarts. Het doorkruist de gemeenten Arenas, Archez, Salares, Sedella en Canillas de Aceituno, elk aan de uitlopers van de Almijara en Tejada Sierras. Het zijn allemaal kleine steden en dorpen met Moorse en Mudejar overblijfselen die goed bewaard zijn. Mudejar architectuur is de naam die gegeven werd aan islamitische architectuur ontwikkeld door moslims in de christelijke gebieden (in tegenstelling tot Mozarabische architectuur die is ontwikkeld door christenen in Moorse gebieden).

Sommige Mudejar gebouwen zijn niet te onderscheiden van islamitische gebouwen, maar met onderscheidende kenmerken uit hun eigen land. Een daarvan was het gebruik van baksteen voor de vele kerken en herenhuizen. Een andere was uitbundig gedecoreerde houten plafonds, vaak sierlijk gesneden. Mudejar stijl wordt vaak zij aan zij met de christelijke, gotische stijl gecombineerd in hetzelfde gebouw. Arenas, omringd door het platteland met olijven, amandelen en druiven, is het startpunt van de route en is te vinden op 10 km van Velez-Malaga. De Mudejar toren Corumbela ligt op de weg tussen Arenas en Archez.

Deze weg loopt via de twee kleine dorpjes Daimalos en Corumbela, die elk kerktorens hebben die vroeger moskee minaretten waren. Daimalos heeft ook een Moorse fontein. Reizend door de uitlopers van groene bergen gedurende 7 kilometer, bereikt men de volgende halte van de route Salares. Na deze stop een korte afstand van 4 kilometer rijden naar Sedella. De rivier de Rubite, een zijrivier van de rivier de Velez, loopt door dit gebied, net als tal van bergbronnen en beken. De laatste stop op de Mudejarroute is nog eens 8 kilometer verwijderd van Sedella, namelijk in Canillas de Aceituno.

De route gaat door het Rahiges natuurreservaat, langs een bron en waterval aan de rechterkant van de weg waar zwemmen mogelijk is en ook barbecue en picknickplaatsen zijn voorzien. De weg terug naar Velez-Malaga van Canillas de Aceituno is een aangename rit met spectactulair uitzicht over bergen, dalen en het meer van Vinuela.

axarquia

La Ruta del Aceita y la Montaña

De olie- en bergroute is 62,5 kilometer lang en loopt volledig landinwaarts door bergachtig terrein in het noord-westen van Axarquia. Het klimaat is hier anders dan aan de kust, wat resulteert in iets warmere zomers en een beetje meer neerslag in de winter. De ‘olie’ in de naam van de route is olijfolie, afkomstig van de Verdial olijfbomen in de regio.

Dit zorgt voor één van de beste olijfoliën ter wereld. De route doorkruist de gemeenten Vinuela, Alcaucin, Periana, Alfarnate, Alfarnatejo, Riogordo en Colmenar. Start in het dorpje Vinuela op de C-335, 14 kilometer ten noorden van Velez-Malaga. De volgende stop wordt bereikt door het volgen van de C-335 gedurende 4 kilometers alvorens u een 5-tal kilometer verder, rechts de weg naar Alcaucin neemt. Voor het bereiken van de derde halte op de route, keren we op de C-335 noordwaarts terug, tot aan de brug van Puente de Don Miguel. De weg vertakt op de C-340 links naar Periana, waar het nog 13 kilometer is om tot Alcaucin te komen.

Na het verlaten van Periana gaan we verder op de C-340 en nemen de weg rechts op Alfarnate, dat is 15 kilometer van de laatste halte en het meest noordelijke dorp van Axarquia en de olie- en bergroute. De weg naar Alfarnate heeft een aantal van de meest spectaculaire uitzichten in Axarquia. Het strekt zich uit van aan het kleine gehucht Guaro, over de berg Maroma aan de rechterkant, over Lake Viñuela tot aan de lange kustlijn. Slechts 3 kilometer van Alfarnate is het dorp van Alfarnatejo. De route gaat verder vanaf hier met een terugkeer naar de C-340 om te reizen langs de rivier Sabar gedurende 7 kilometer.

Bij de T-kruising met de C-340 gaan we naar rechts en nog eens 8 kilometer verder naar Riogordo in de vallei van de rivier de Cueva. Vervolg de weg van Periana naar Alfarnate Colmenar. Een terugkeer naar Velez-Malaga is mogelijk via verschillende wegen, of naar Malaga langs de bergweg C-345 of N-321 die door Casabermeja voert.

Periana

La Ruta del Sol y del Vino

De zon- en wijnroute is 55 kilometer lang en loopt door het oostelijke deel van Axarquia. Ze voert zowel in het binnenland als langs de kust en doorkruist de gemeenten Algarrobo, Sayalonga, Competa, Canillas de Albaida, Torrox, Frigiliana en Nerja.

De route bevat belangrijke toeristische kustplaatsen zoals Nerja, Torrox Costa en Algarrobo Costa. De dorpjes in het binnenland liggen langs de uitlopers van de Sierra Almijara en hebben veel van hun oorspronkelijke Moorse structuur behouden. Het belangrijkste landbouwproduct in de gebieden rondom deze dorpen is de druif, waarvan vele zeer goede wijnen worden geproduceerd. Algarrobo is het startpunt van de Zon- en Wijnroute.

Je vindt het 5 kilometers ten oosten van Torre del Mar, langs de kustweg N-340 en dan 4 kilometer landinwaarts. De volgende stop is nog eens 5 kilometer verder op in Sayalonga. Via dezelfde weg gaan we nog eens 9 kilometer verder tot Competa. Na deze stop en het rijden van een korte afstand van 3 kilometer leidt de route ons naar Canillas de Albaida. Voor het volgende dorp keren we terug naar Competa en nemen we de weg naar Torrox, 15 kilometer op. Van Torrox Costa de route in oostelijke richting volgen langs de kust-N-340. Twee wachttorens, gebouwd in de 16e eeuw voor de verdediging over de stranden zijn hier te vinden, de Torre del Morche en de Torre de Calaceite. Het fort van Castle Bago stond vroeger tussen deze twee torens.

Na 8 kilometer langs een kustlijn van rotsen, baaien en kleine strandjes aan de rechterkant, net voor  Nerja, een weg naar links afslaan en gedurende 6 kilometer richting Frigiliana rijden. Twee andere wachttorens worden gezien aan de kustweg voor het uitrijden naar Frigiliana, dit zijn de Torre Macaca en de Torrecilla. De laatste halte op de zon- en wijnroute wordt bereikt langs de weg van Frigiliana naar Nerja.

vino de malaga

La Ruta de las Pasas

De Rozijnenroute is 62,5 kilometer lang en loopt via verschillende dorpen in het Zuid-westelijke deel van Axarquia naar de uitlopers van de Montes de Malaga. Het doorkruist Totalan, Comares, Cutar, El Borge, Almáchar en Moclinejo, allemaal kleine steden en dorpen met Moorse overblijfselen en ambiance. Het belangrijkste gewas is de wijnstok waarvan de druiven worden gebruikt om de Moscatel wijn te maken alsook de productie van de kwalitatieve, zongedroogde rozijnen.

De route begint in La Cala, een gebied van Rincon de la Victoria aan de kust en leidt na 9 kilometer, naar de eerste stop op Totalan. Het landschap is redelijk vlak met zachte glooiende heuvels vol struiken, wijngaarden en amandelbomen. Na 7 kilometer weg van Totalan, leidt de route door Olias, alwaar de zestiende eeuwse kerk van Sant Vicente Ferrer, staat. Gedurende 20 kilometer, stijgt de weg tot de top van de Mount Santopitar, die een hoogte van 1020 meter heeft. Geniet van het prachtig uitzicht over de baai van Malaga en Axarquia, om via de ruïnes van Masmullar en Comares te bereiken. 7 kilometer buiten Comares is er een T-kruising bij het gehucht ”La Zubia”. Met links Riogordo en noordelijk de olie- en bergroute. Om de rozijnenroute te volgen reizen we naar rechts met in het zuiden Benamargosa. Dit maakt deel uit van de Zon- en Avocadoroute die  midden door het platteland loopt en gekenmerkt wordt door ravijnen en heuvels aan Cutar.

Dat is op ongeveer 17 kilometers van Comares. De volgende stop op de route is nog eens 5 kilometer verderop, waar El Borge is gelegen. Een extra twee kilometer brengt ons bij Almachar. Het landschap tussen de twee dorpen is er een van glooiende hellingen, bedekt met wijngaarden en finca’s met kenmerkend de droogbedden van rozijnen.

De laatste halte op de rozijnenroute ligt op 8 kilometer van de glooiende heuvels van Almachar naar Moclinejo. Vanaf hier is het nog 11 kilometer naar de kust om Rincon de la Victoria te bereiken.

rozijnen

La Ruta del Sol y del Aguacate

De zon- en avocadoroute is 75 kilometer lang. Het is grotendeels een kustweg van ongerepte baddorpjes tussen Rincon de la Victoria en Torre del Mar, waar subtropische vruchten en planten, zoals avocado en suikerriet, geteeld worden. De route doorkruist de gemeenten Rincon de la Victoria, Macharaviaya, Velez-Malaga, Benamargosa, Benamocarra en Iznate.

De start bevindt zich in Rincon de la Victoria in het uiterste Zuid-westelijke punt van Axarquia. Vanaf hier nemen we de N-340 kustweg in Oostelijke richting naar Torre del Mar. Na 3 kilometer naar links afdraaien en gedurende 9 kilometer de weg naar Macharaviaya volgen.

Herneem de N-340, afslag oost bij het verlaten van Macharaviaya, gedurende 14 kilometers. Deze kustweg is bezaaid met wachttorens, gebouwd in de 16e eeuw voor de verdediging van de stranden, en zijn ’s avonds verlicht. Vier van deze wachttorens bevinden zich op weg naar de volgende halte. Het zijn Chilches (Torre de Chilches), Benajarafe (Torre Moya), Valle Niza (Torre Jaral) en in de delta van de rivier de Velez (Torre Manganeta).

Op Valle Niza loopt de route langs het 18e eeuwse kasteel van Marques. Op een heuvel aan de linkerkant, na het dorp Almayate en tegenover de kartbaan net voor de rivier de Velez, staat een enorme Osborne stier. Dicht bij de monding van de rivier, ontdekte men drie belangrijke archeologische sites met resten van de Feniciërs. Dit zijn Toscanos, Alarcon en een necropolis bij Jardin. Net na het oversteken van de rivier neemt de route ons mee naar de badplaats Torre del Mar tot vijf kilometer landinwaarts naar Velez-Malaga.

Bij het verlaten van Velez-Malaga loopt de route via de C-335 door het kleine dorp Trapiche. Hier is er een splitsing aan de linkerkant en staat de volgende halte van Benamargosa aangegeven die 8 kilometer verwijderd is van Trapiche. De route keert dan terug naar de C-335 tot de kruising aan de rechterkant op ongeveer 2 kilometer voor Velez-Malaga, waar de weg 4 kilometer leidt tot Benamocarra. Een 5-tal kilometers verder brengt de tocht ons bij de laatste halte op Iznate.

aguacate

Meer lezen? Bezoek de blog Kus uit Spanje

Advertenties